Quotes over een leerkracht. Herkenning?

Het einde van het schooljaar nadert snel. De kinderen werken nu met de laatste energie en hun juffen ook momenteel. Een mooie tijd, een tijd van bezinning en terugkijken op het schooljaar. Een tijd van afscheid nemen: vertrekkende kinderen en de 8e jaars die een nieuwe stap in hun schoolcarrière maken. Laatste weken waarin je nog mooie rapportfolio’s probeert te maken waarop de kinderen met trots terug kunnen kijken, de ouders die je op de hoogte brengt van de laatste ins en outs. Een periode om het schooljaar te evalueren en dingen bij te stellen voor de start van het nieuwe jaar.

zomer alleen een wolkje als zorg

Bron: Loesje

 

De start van een nieuw schooljaar….uhm een zomervakantie zit er gelukkig ook nog tussen. Gelukkig maar, want even opladen is wel even nodig. De batterij mag weer vollopen, want…daar komen we weer: het werken als leerkracht is zwaar! En daarbij toevallig ook wel heel mooi. Hoe zit dat nu precies? Vandaag ons juf-zijn persoonlijk uitgelegd.

Raar volk: leerkracht

leraar raar

Bron: Pinterest

Herken jij een leerkracht in jouw omgeving ook? Because I’M GUILTY!

 

Wij leerkrachten zijn een volk apart, soms zelfs echt een beetje raar. Vraag de kinderen maar. Het zit gelukkig niet voor niets in het woord, dit had Loesje al ontdekt. En naast het spectrum aan fantastische eigenschappen dat wij bezitten, zijn sommige van onze karaktertrekjes wel iets minder benijdenswaardig. Bewustwording…

Herken jij je er ook in? Of herken je iemand hierin? Nog leuker misschien!

 1. Niet om kunnen gaan met taalfouten in je omgeving: Ook wanneer je niet op school bent en er geen kinderen in de buurt zijn, staat deze modus aan en voel je de behoefte om alles en iedereen te verbeteren. Althans, je oog valt er ook gewoonweg op. Ik heb hier persoonlijk heel veel last van en begin dan ook met de grootste voor mij. Als ik anderen fout taalgebruik hoor maken (iets met hen/hun, als/dan) is er een vonkje naar mijn hoofd en moet ik me inhouden niet ‘ZIJ!’ of ‘DAN!’ te roepen. Ook in een restaurant met een spelfout in de menukaart bijt ik eerst op mijn tong. Maar vaak meld ik het uiteindelijk toch. Het is sterker dan ik ben. Dus ik zeg alvast: “Sorry!” Sorry als ik jou toevallig verbeter. Ik kan het niet helpen…

 2. Heel hard praten: Als je gewend bent een groep met 25-30 kids (lees: pubers) te moeten overstemmen, dan ontwikkel je flink wat stemkracht! En soms vergeet je die echt thuis uit te zetten, wat best wat commentaar van je directe kring geeft… Ah, ik dacht dat het aan mijn oren lag. Klik hier om een leuk stuk te lezen over ‘Juffrouw Brulboei’.

 3. Spullen van thuis meenemen naar school: en andersom ook. School is je tweede thuis en dit verbind je graag met elkaar. Vervolgens is er op school geen ruimt meer en dan word je zolder ervoor benut. Een persoonlijke touch is leuk, maar wanneer gebruik je die spullen nu echt? Er zijn veel spullen richting school gegaan, ook van mijn omgeving. En dan heb ik het nog niet eens over alle zaken die ik bewust voor school heb aangeschaft. Lang leve de Action. Zo’n leerkrachtsalaris, tja.

leraar geeft salaris direct uit bij action

Bron: Pinterest

 4. Zelf ‘slecht’ luisteren tijdens instructies: Ha, denk aan studiedagen. Dat zijn vaak melige momenten, want dit zijn we totaal niet gewend. Leerkrachten luisteren zelf heel slecht. Van de kinderen verwachten we dat ze goed naar onze uitleg luisteren en serieus en actief meedoen. Wij zijn zeker actief, willen serieuze zaken eruit pakken en direct aanpakken. Maar er is ook altijd wel iets heel belangrijks dat we, tijdens zo’n uitleg toevallig, met onze collega moeten bespreken. het komt op als…  Ik? Echt niet, hoor. Heus. Voorbeeldrol? Gelukkig zijn ze er dan niet ;).

voorbeeldrol

Bron: Pinterest

 

 5. Praten over school: Nooit. Als je hele leven afspeelt op school, je er uren te vinden bent, dan word je vanzelf aangestoken met dit virus. Stiekem zijn het ook ‘jouw’ kinderen, dus is dit van gelijke waarde als mijn kind…Ga dus maar niet naast een leerkracht zitten op een verjaardag, want elk verhaal begint met ‘Bij mij in de klas…’ of ‘Vandaag zei een kind zo iets grappigs…’. Veel van die verhalen zijn alleen leuk voor intimi.

 

6. De baas spelen: Je bent op school gewend constant de leiding te hebben en trekt dit ook door naar je thuissituatie… Gevaarlijk spel met partners en kinderen! Je kan niet alert blijven en dit is niet de weg om in te slaan. Maar het wordt zo’n automatische piloot. Zie je het al voor je? Als je echtgenoot zijn vinger op moet steken om te mogen praten,  dan wordt het wel tijd voor vakantie om wat af te leren. Maar voor de rest, speel ik ook gerust lekker de baas. We zijn er vaak redelijk goed in!

Onze overige banen op onze CV

 

In onze baan als leerkracht zitten eigenlijk stiekem nog veel meer banen verstopt. Hoe voelen wij ons nu gemiddeld op een dag?

ik ben leerkracht

Bron: Pinterest

 

Cheerleader: We moedigen onze kinderen aan, pushen ze om telkens weer nieuwe doelen te bereiken en vieren wanneer dat is gelukt!

Detective: Met onze speurneus komen we er altijd achter waar die vermiste spullen zijn of van wie de gevonden gymsok is. Nou ja…bijna altijd dan ;).

Bibliothecaris: We kopen zelf veel boeken (lezen dit nooit- geen tijd), richten een extra groepsbibliotheekje in, lezen voor uit favoriete boeken, doen aan gekke boekpromotie, helpen kinderen een geschikt boek te kiezen en praten er met hen over.

EHBO-er: Pleisters plakken, wat schaafwonden schoon laten maken (ja kinderen leren met ons mee). Inleven of kinderen écht ziek zijn. Helpen met koelen bij ongelukjes en in het ergste geval braaksel opruimen… zelfs als je zwanger bent… We doen het allemaal.

Rechter: De ‘welles/nietes’ discussies op het schoolplein kent iedereen. Ze moeten toch door iemand opgelost worden. Wij komen binnen een mum van tijd tot de kern van het conflict. Oplossingen zien we graag, dat is opbouwend en hier kun je mee door. Hopsakee.

Bankier: Enveloppen met geld voor de schoolfoto’s, Jantje Beton of de vrijwillige ouderbijdrage moeten allemaal netjes bewaard en nageteld worden. Of schakelen we hier liever de kinderen zelf of hun ouders voor in? Betrokkenheid en samen, toch?

Poetsmuts: Tafeltjes afnemen, vloeren vegen, plantjes water geven, opruimen… Er zijn natuurlijk geweldige poetsers op de scholen, maar die krijgen het werk vaak niet alleen af. Daarbij leer je de kinderen de verantwoordelijkheden aan, dus als voorbeeld begin je zelf.

ICT’er: Als leerlingen met de computers werken, is er altijd wel een probleem dat opgelost moet worden. “Heb je geprobeerd hem uit en weer aan te zetten, stekkers erin?” En dan….

Interieur-designer: Je klaslokaal inrichten, versieren en bijhouden is een baan op zich. En met elk thema moeten de hoeken of borden weer aangepast worden. En dan willen we het vaak nog netjes ook, oh dat perfectionisme soms.

Waarom doen we dit dan?

Als je de volgende quotes en uitspraken ziet, zul je begrijpen dat wij als leerkracht een heel mooi beroep hebben. Gemakkelijk is het misschien niet. Maar waarde heeft het wel degelijk. Verwarmend. Inspirationeel. Ontdekkend en leerzaam. Ontwikkelend en vernieuwend. Ik voel mij vereerd dit te mogen doen, zo’n bijdrage aan de toekomst van al deze kinderen.

En met de nodige humor…

eigen levenservaringen gebruiken

Bron: Loesje

Heerlijk en heel persoonlijk voor mij. Ik kijk regelmatig mijn reisboeken door met de kinderen om mijn ervaringen te delen. Dit past altijd wel in een thema of bij een ervaring. Waar staan de kinderen in het leven en wat leeft er bij hen? Op inspringen, heel belangrijk!

zelf doen

Bron: Pinterest

Heel eerlijke uitspraak. En eerlijk gezegd: volg jij dit altijd op?

leraar gooit niets weg

Bron: Pinterest

Deze is briljant toch? Ik dacht dat ik iets weg had van mijn vader, maar het ligt aan mijn juf-zijn. Ontdekking.

niet voorbij rennen als juf

Bron: Pinterest

Hier start alles. Geloof mij.

toetsen zijn voor de juf

Bron: Pinterest

True, soms kun je de toets gewoon even omdraaien van waarde.

zonne energie leerkracht

Bron: Pinterest

Makkelijk toch? Stekker erin, opladen en daar gaan we weer. Volle kracht vooruit!

 

 

Wat vond jij zo waardevol aan jouw leerkrachten? Wat kun jij je nog herinneren? Of als je kinderen nu inmiddels alweer op school zitten: wat vind jij belangrijk wat de leerkracht van je kind kan of bezit?

Liefs,

Babette

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge