Een DIY Pinterest proof huis: in 5 stappen

Een DIY Pinterest proof huis; je ziet prachtige foto’s van heerlijke thuisbeelden telkens weer voorbij komen op social media. Je krijgt inspiratie en wilt zelf ook graag aan de slag. Een positieve verandering. Je krijgt inspiratie, wilt aan de slag, maar je wilt alles veranderen. Of je ziet niets fijns aan je eigen huis, omdat het gras bij de buren altijd groener is. In 5 stappen kan jouw huis ook Pinterest proof worden (als je wil).

Hoe denk jij over jouw huis? Heb jij een DIY Pinterest proof huis? En wat is dan een Pinterest proof huis? Kun jij dit zelf, ben jij zo creatief om DIY-inspiratie om te toveren in je eigen huis? Vandaag wil ik je graag meenemen in een inspiratiebron als Pinterest, wat Pinterest voor jouw huis kan betekenen. Voor jouw thuis, want heb jij een echt thuis of valt er nog wat bij te schaven zodat jij je er nóg prettiger voelt? Maak van je huis een thuis!

basic oud en nieuw groei

Ons huis

Wie doet het niet? Eindeloos scrollen op Pinterest en de prachtigste woonkamers, slaapkamers en kinderkamers pinnen? Ik kan echt wegkwijlen bij sommige foto’s met prachtige sferen in huis. Ik hou er wel van, IK WIL DIT OOK! Nou ja in theorie dan, want vanuit praktisch oogpunt? Dat is het vaak niet echt.

Je ziet het steeds vaker: op en top gestylde huizen waar jij zo zou kunnen intrekken. De inrichting van ons huis is nog nooit helemaal af geweest. Toen wij hier 3 jaar geleden kwamen wonen, hebben we heel veel meubels meegenomen uit ons oude huis en hebben we ons eerst op de komst van Zoë gericht. Ik was hoogzwanger, de zomer kwam eraan dus alle wijzigingen waren een redelijk ‘budget’ oplossing en alle aandacht ging naar de babykamer. Ons huis is dan ook een mix in sferen geworden. Nu is daar op zich helemaal niets mis mee, maar na 2 jaar zijn wij toch begonnen met wat improvement. Niet tevreden, meubels die wat ouderdom vertonen of een thuis-sfeer die je nu écht wilt neerzetten.

Tot nu toe hebben wij ook niet écht een thuis gemaakt waarin we ons blijvend fijn voelen. Het voelt wel als thuis, maar de eenheid, de rust en de sfeermakers waren nooit goed in balans. Momenteel zijn wij heel druk hiermee en het leek mij erg leuk om jullie mee te nemen in de stappen hoe je je huis meer naar eigen smaak kan inrichten. Want smaak blijft een mening en kan voor iedereen anders zijn. Waar let je dan wel op?

Je gevoel!

cube-calender-be-happy

Ons thuis – Pinterest proof?

Het liefst zou je veranderingen meteen willen doorvoeren, ware het niet dat er soms toch echt een max op het budget zit. Maar wat dacht je van jouw groei in veranderingen, in de ontwikkelingen in je huis? In één dag alles omgooien betekent ook dat je je persoonlijke smaak niet bekijkt, bijschaaft en bijstelt. Veranderingen kosten tijd, om jou te laten groeien. Dat geldt ook voor je huis dat een thuis moet worden.

In ons huis zijn nu een aantal plekjes wat al erg als een thuis aanvoelt. Je keert er snel naar terug, je wordt er rustig of blij van of die plekjes geven je energie. Daar wil je er volop van hebben in je huis. We kunnen allemaal dat extra beetje rust, blijheid en energie gebruiken in ons drukke bestaan. Eindeloos scrollen helpt niet meer genoeg, het is herfst en het is tijd voor actie dus!

Onze kleuren tot nu toe? Guilty, on-going project, het zijn er nog vier: bruin, grijs, groen en wit (zie stap 4 Pinterest-proof maken). Wat zegt dit over ons huis?

Groen is de kleur die langzaam ons interieur in komt. Een natuurlijke kleur. Het werkt ontspannend en verzachtend en geeft nieuwe kracht en energie. En dit is juist wat ik nodig heb. Groen is de kleur waar ik nu naartoe verander, door planten zelf maar ook in accessoires. Zie je? Je keuze staat in verbinding met je behoefte. Daarnaast staat het voor harmonie en evenwicht. Daarbij hebben wij nog een hoofdkleur: bruin. De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Het maakt je ontspannen. Misschien toch behouden dan, want dit klinkt echt heel fijn. Ook hebben wij nog grijs en wit, waarvan grijs onder zwart kan vallen. Grijs is wat zakelijker, strak en donker. Het neemt het licht wat weg, dat kán rust brengen. Allleen grijs zou weer somber aanvoelen, gebruik hem om accent te leggen. Wit is de kleur van de waarheid en puurheid. Wit is kalm, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Wit geeft licht en laat een ruimte groter lijken. Voor mij lijkt dit nu een ideale combinatie.

Ik neem je mee door ons huis, onze Pinterest-proof plekjes:

Cactus is de trend

Groen in ons huis, letterlijk en als pure kleur. Eenvoudig te onderhouden, want hier ben ik geen ster in. Misschien ook wel typerend in de sfeer zoals bij mij past: de cactus. En vetplanten als vriendjes om hem heen.

In de woonkamer: inclusief die ‘gratis’ hebbedingetjes uit de natuur die voor sfeer zorgen.

cactus-en-plant-voor-groen-in-huis groen-in-je-huis

In de slaapkamer: zuivert en geeft rust.

groen-in-je-slaapkamer

Warmte

Die sfeervolle open haard in herfst en winter: zoek elkaar knus op.

soepstengels hartig en dip

Kids ook!

Die plek in de woonkamer voor jouw kind om creatief te zijn: uren en uren speelplezier in haar eigen winkel en keuken!

winkeltje kassa

Ook in de sfeervolle thema’s die je door het jaar heen hebt: kids blij, jij blij.

kidsplace-in-woonkamer-thema

Memories

Foto’s als terugblik op die fijne momenten: hang ze daar waar je veel loopt. Glimlach één, glimlach twee, glimlach…je snapt het.

schoenenkast ikea trones en fotocollage

Onze kapstok

Vele jaren geworsteld om een praktisch maar mooie binnenkomst te maken in onze huizen. De aanhouder wint, toch gelukt. Benieuwd hoe je dit eenvoudig zelf kan doen? DIY kapstok

kapstok diy karwei kinddeel kapstok karwei diy

Je merkt het. Er is nog geen eenheid, we komen er wel steeds meer. Onze slaapkamer is al gefinetuned. De kamer van Zoë is nu een project, daarna onze woonkamer. Maar in etappes is de enige oplossing, mogen we ook leven please?!

Pinterest-proof in 5 stappen?

Dat smaak voor iedereen anders is, is juist alleen maar fantastisch. Die diversiteit houdt ons uniek en zo zorgen we ervoor dat ieder huis een eigen sfeer heeft. De één meer passend dan de ander, maar sfeer maken; hoe doe je dit?

1. Personen in je verbeelding

Als je nieuwe items wilt aanschaffen voor je huis, maar je twijfelt? In eerste instantie is twijfel vaak redelijk en zal je er wellicht niet 100% tevreden over worden uiteindelijk. Prijzig? Doe het niet, vraag advies aan anderen. Een redelijke prijs? Koop het en probeer ook gewoon eens, soms kun je jezelf verrassen. Een andere goede manier, zonder hulp van anderen (weet je nog: jouw woonstijl, jouw sfeer, jouw thuis), is het gebruiken van bekende personen in je verbeelding. Neem 3 personen in je gedachten: één met een bijzonder smaakvol ingericht huis (die lijkt op de jouwe of waar jij van droomt), één met een voor jouw foute inrichting, en ook eentje met een nét-niet inrichting. Als je twijfelt over een product: bij wie zou je het product het snelst aantreffen? Daar heb je je antwoord.

2. Meubeloutlets en een collage

Bezoek woonoutlets, meubeloutlets en woonwinkeltjes ver voor je daadwerkelijk spullen gaat kopen. Zeker als je de veranderingen groots maakt in je huis. Door er een aantal te bezoeken vul je je gedachten met veel inspiratie. Houdt dit niet alleen in gedachten: maak foto’s, kijk terug, schrap, kijk nog eens, schrap en plak. Maak een collage op een groot vel om te zien of alles daadwerkelijk wel bij elkaar past. Eerst met losse foto’s en afbeeldingen, want je kunt ook tijdschriften verscheuren (schrijf dan op de achterkant winkel en prijs), zodat je kan schuiven. Schuiven laat je oog op andere punten vallen en zo zie je al snel of die ene vaas wel in de woonkamer past of toch beter in de slaapkamer, of helemaal niet. Schrappen is goed.

3. Minimalisme

Minder, eenvoudiger, goedkoper, simpeler… Je bent gelukkig met minder, met rust en met minder geld uitgeven ook. Dat klopt zeker. Uit ontevredenheid geef je geld uit, dan voel je die behoefte om(drastisch) te veranderen in je huis. Waar je twee weken geleden een bruine vaas kocht (helaas die werkt niet goed genoeg voor jouw gevoel) komt er nu een mintgroene want die werkt vast veel beter. Zeg ik dan nu dat je een Pinterest-proof huis moet maken zonder geld uit te geven? Nee, dat lukt ook mij niet ;). Ik maak je bewust om daadwerkelijk keuzes te maken.

Ook voor de kids kun jij het beste een rustige werkplek maken. Weet je nog: rust, reinheid en regelmaat? Het werkt echt, ook voor jou. Heb je een groter gezin en hebben de kinderen wel hun plek nodig voor huiswerk of voor creativiteit? Zet ze niet hangend op de bank, open en bloot aan de eettafel, geef ze een ruimte in huis. Je offert de ruimte op, maar je krijgt er een plekje, sfeer en rust voor terug.

werkplek-kids-in-woonkamer

Dit misstaat toch zeker niet in een moderne woonkamer. Maar hou ook zo’n plek rustig! Bron: Pinterest

Ze roepen daadwerkelijk naar mij in winkels: die leuke accessoires (“koop mij!”) Ben jij persoonlijk uit balans, dan trap je er waarschijnlijk in. Denk je er even over, dan haal je 9 van de 10 keer dat product toch niet alsnog in huis. Keuzes maken helpt je hierbij, ik voel mij er prettiger door en het voelt rustiger in mijn hoofd als ik minder koop. Soms kan iets ouds ook de sfeer brengen, als de basis rustig is. Of je verandert dit oude, tot er rust is, 1 basis om vanuit te werken. Nadenken, ideeën verzamelen en schrappen. Met name dit laatste: less is more…

4. Kleur en stijl

Als je al geruime tijd in je huis woont en je wilt wat veranderingen aanbrengen, dan bekijk je welke hoofdkleuren er nu te vinden zijn. Hoeveel zijn dit er? Breng de hoofdkleuren terug tot twee. Begin je aan de inrichting van een nieuw avontuur, kies dan twee hoofdkleuren die je voor je DIY-huisje zou willen hebben de komende tijd.

breng-kleur-in-je-interieur

Sfeervol maken is zo eenvoudig, soms…Bron: Pinterest

Kleuren hebben achterliggende betekenissen, stralen een bepaalde sfeer uit en zorgen voor jouw energie. Ben jij je bewust van wat kleuren met jou doen? Nicole en Fleur schreven hierover op hun Interieur-design-blog. Dus waar ligt jouw behoefte nu? Of andersom? Welke kleur wil je en wat zegt dit over jou?

Kleuren hangen dus direct samen met de stijl die je in een huis wilt neerzetten. Vanuit kleur, kom je een stap verder: stijlkan zijn klassiek, modern, barok, luxueus, kleurrijk, rustig of… noem maar op. Weet je de stijl nog niet te noemen? Kijk naar je wooninspiratie als gemaakt bij punt 2 of in bladen en lees er veel over. Wat schrijven de mensen? Is het ded klassieke look of ben jij een romantischer typje en ben jij in voor barok? Een leuke avondbezigheid met een kop thee bij de open haard en je bent straks heel compleet voor jouw thuis bezig. Even investeren, straks pluk je de vruchten.

En mag ik je één tip geven? Gebruik hout, veel hout in je interieur. Dat brengt direct sfeer en warmte mee.

5. Accessoires

Wat helpt is dus shoppen in mijn eigen huis en zeker ook in de natuur. Met de herfst haal ik de buiten gevonden dennenappels, beukennootjes naar binnen en in de zomer leg ik onze zelf gevonden schelpen op schaaltjes neer. Een plantje dat ik al langer in huis heb, zet ik op een andere plek neer en heerlijke familiefoto’s kun je al snel zelf printen, kost niets, maar geven wel even het sfeertje en dat gevoel aan die zomer terug. Zoë’s creatieve knutselwerk, waar echte waarde in zit en er ontwikkelingen zijn gemaakt (ook van de Peuterspeelzaal) hangen we op in de gang. Dagelijks loop je er langs en bekijk je het met een glimlach, weer gelukt. Ik hou ook van kaarsjes aan in de winter, van een warme plaid op de bank, cactussen onder een stolp of van de sinterklaassfeer rond de open haard.

Dus ik geef je de tip je huis vooral te veranderen met accessoires. Accessoires die je al hebt, die je zelf maakt (een fantastische extra waarde krijgt het dan – je zult het zien) en die je ook gemakkelijker cadeau kan geven of kan ruilen. Als je de kleine dingen kan veranderen in je huis – als je echt niet van Pinterest af kan blijven zoals ik – heb je een rustige basis, maar leef je op door je eigen creativiteit.

DIY inspiratie Pinterest

een-levend-interieur-door-prikbord

Praktisch, sfeer en jouw leven! Bron: Pinterest Kurk koop je eenvoudig bij de Xenos. Een complete wand? Denk dan aan een rol van kurk.

  • Begin al eens wat vroeger met je kerstdecoratie, samen met de kids?
  • Accessoires, vooral die met lichtjes, doen het altijd goed qua sfeer!
  • Maak je huis al rustig eens winter-proof! Dat kan geen kwaad, we zijn er toch stiekem wel aan toe.
  • En een interieur met kids is altijd even een zoekplaatje. Passend bij jouw interieur zijn er voor de kids veel mogelijkheden.

ruimte-voor-kids-in-je-woonkamer

Zeg nu zelf: twee kleuren maar zo’n fantastische sfeermaker, zelfs met kids! Bron: Pinterest

Wil jij nog wat borden volgen op Pinterest wat betreft de inrichting van je huis? Klik snel hier.

Wat doe jij deze herfst?

Herfst, een seizoen dat al snel iets sfeervoller binnen in huis wordt door de kaarsjes, de open haard of door accessoires die je neerzet. Donkere avonden en gedimd licht. De herfst is voor mij ook een seizoen waarin je meer binnen onderneemt en je meer de tijd neemt om de binnenkant aan te pakken. Heb jij dat ook? Allerlei acties in je huis komen op gang in dit komende seizoen. De eerste regendagen zijn al geweest, nog veel meer te gaan.

Je hebt vandaag misschien wel wat inspiratie opgedaan en wat is dan jouw échte woonsmaak? Struin jij, net als ik, ook altijd heel Pinterest af voor wooninspiratie of ben ik de enige? (dit denkt Jeroen namelijk…)

Veel woonplezier!

Babette

 

PS: Wij hebben zeker geen DIY Pinterest proof huis. Ook wij zijn levende mensen, klungelen, maken rotzooi, hebben te weinig tijd, te weinig energie of gewoonweg soms geen zin. Dus zo’n rommelzolder? Check. De overvolle wasmand? Check. De wasrekken die niet leegkomen? Ook die hebben wij. Net als jij! Volgende week wat handigheden in het huishouden voor ons allemaal! Life hacks…

Zie ons hier klungelen…

worstelen-met-diy-pinterest

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge