Koffieliefhebbers opgelet! DIY heerlijke ijskoffie: recepten

De regen komt momenteel met bakken uit de hemel.

IMG_9436

Ik zit hier bloggend aan mijn eettafel in de uitbouw. Een mooi glazen dak waar de zon regelmatig in dit seizoen heerlijk doorheen straalt. De warmte hier in huis loopt dan ook al heerlijk op en zo komt het dat je dan heerlijk kan wegdromen naar warmere oorden. Warmere oorden waar ik de ijskoffie in allerlei soorten en maten heb ontdekt. Vandaag een aantal receptideeën om zelf thuis te doen: DIY ijskoffie.

Ik denk even terug (ondanks de regen) aan onze vakantie op Kos een paar weekjes geleden. Het lijkt nog maar zo kort, maar oh wat mis ik die ijskoffie’s. Weer eens wat anders dan je standaard espresso-bakkie thuis. Ik heb een aantal recepten gevonden die ik de komende periode zeker ga uitproberen. Doe jij ook mee? Een zomer vol koffie en ijs, wat wil je nog meer?!

afscheidscocktail strand

24-kitchen koffie

Een gemakkelijk recept, je noemt het niet voor niets 24-kitchen, dus snel te bereiden want je bent er regelmatig gedurende de dag. Doe wat extra inkopen van roomijs, ook met smaakjes, de komende weken en je vriezer ligt vol voor wat heerlijke ijskoffies. Wat heb je nodig?

  • 400 ml koude koffie
  • 4  grote bollen roomijs
  • 1 el suiker
  • 100 ml melk
  • een scheutje koffiemelk (cupjes zijn gemakkelijk te bewaren en te gebruiken)
  • een snufje kaneel
  • 4  kleinere bollen karamelijs/ stracciatella/ kaneel/ hazelnootijs (welke smaak vind jij lekker?)

De koffie maak je eerst. Deze doe je in een grote kan. Roomijs en suiker mogen erbij gevoegd worden. Mix alles goed met een staafmixer of een blender. Één van deze versies heeft iedereen wel toch? De melk, de koffiemelk en de kaneel ogen er dan ook bij en even kort mixen. Nu krijgt het geheel zo’n lichtbruine gladde textuur. Schenk het in de meest mooie glazen, schep er een bolletje ijs naar smaak op, serveer het met een vrolijk rietje en ga er even goed voor zitten. Geniet!

Bij 24-kitchen is het grote voordeel dat de ijskoffie zelfs voorgedaan wordt op film, dus iedereen kan deze variant maken. Easy.

Leuke Recepten

Bij Leuke Recepten zien de koffies er net even wat verder verzorgd uit. Ze spreken hier zelfs over de koffie als tussendoortje, dus maak je er een feestje van. De ingrediënten zijn hetzelfde, dus als je eenmaal weet wat je kopen moet kun je creatief aan de slag voor verschillende varianten.

  • 400 ml afgekoelde koffie
  • 4 flinke bollen roomijs (met karamel of of andere smaak kan ook voor variatie of verschil als je dit op tafel serveert)
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml melk
  • een scheutje koffiemelk
  • een snufje kaneel

Je ziet dat Leuke Recepten de verschillende extra ijssoorten weglaat. Ze houden het bij roomijs (of welke smaak je dan ook kiest). Dit recept ‘past gemakkelijker in je vriezer dus’. Het verschil in bereidingswijze zit hem erin dat je dit recept verder laat mixen tot er echt een schuimlaag ontstaat. Dan schenk je de ijskoffie in glazen in. Zo’n mooie schuimlaag vormt de top en hier strooi je dat nog wat mooie texturen overheen (kaneel, bruine suiker, cacaopoeder, geschaafde chocolade). In welke bui ben jij?

ijs met slagroom smullen

ChicksLoveFood

We hebben in onze beginperiode regelmatig over ChicksLoveFood geschreven. In de tussentijd hebben we hier wat recepten standaard in ons repertoire opgenomen, maar de ijskoffie is nieuw voor mij dit seizoen. Zij geven ons 3 tips voor een ultieme ijskoffie. Die tips moet je naleven natuurlijk als koffieliefhebber.

IJs-cappuccino

Je hebt nodig:

  • 100 milliliter espresso of goede sterke koffie (het meest lekker is die van verse bonen)
  • 100 milliliter koude melk (hazelnootmelk of sojamelk kan ook heel goed!)
  • rietsuiker of honing naar smaak (honing is een nieuwe en echt een aanrader!)
  • ijsklontjes (gebruik voor een nog intensere smaak ingevroren koffie-klontjes, ga ik ook eens uitproberen)
  • slagroom en een beetje suiker (dit mag, hoeft niet, ligt aan je wensen)

Zet ongeveer 100 milliliter espresso. Laat de espresso hierna ongeveer een half uurtje in je koelkast afkoelen.
Voeg dan de 100 milliliter koude melk aan de inmiddels afgekoelde koffie toe. Nu kun je honing of de rietsuiker toevoegen als een extraatje al je dit wil. Honing is wel echt de moeite waard om te proberen (en een natuurlijke suiker als je het over healthy hebt. Tja geldt dat hier nog?)
Vul een gezellig en hoog glas voor de helft met wat gewone ijsblokjes. Schenk daaroverheen de koude koffie met de melk en eventueel het extraatje. Wil je een lekker intense smaak? Voeg dan in plaats van gewone ijsklontjes koffie-ijsklontjes toe (zie optie 3 geschaafd koffie-ijs). Klop de slagroom op met een schepje (poeder)suiker, altijd wel in huis.

Schep een mooie toef slagroom op je ijskoffie en zoek een lekker zonnig plekje op om hem op te drinken (en hier komt mijn nieuwe hangmat perfect van pas)!

Koffie met slagroomijs

Je hebt nodig:

  • 1 bol slagroomijs (maar je bent vaak samen, dus een bolletje per persoon)
  • 1 klein kopje espresso of goede sterke koffie
  • geschaafde pure chocolade (optioneel, maar ik ben voor)
  • Cantuccini koekjes of lange vingers

Ik pleit echt om espressokoffie te nemen in plaats van ‘gewoon’ sterke koffie. Dit verhevigt de smaak en zo zorg je dat het geen slap bakje koffie wordt. Zonde als je de koffie als koffieliefhebber niet echt kan proeven. Tja, naast koffie hou ik ook enorm van chocolade dus die optie wordt een standaard.

Cantuccini (voor wie ze niet kent) heb ik echt ontdekt op een vakantie in Toscane. Met Sicilië in het vooruitzicht droom ik nu al over de koffiemomentjes. Maar eerlijk is eerlijk, de supermarkt heeft ze ook gewoon. Niet zó lekker, maar heel goed als Nederlandse vervanger…

Schep een grote bol slagroomijs in een glas. Met een natte ijsschep schep je dit vloeiender, uiterlijk wil ook wat ;). Zet een lekkere sterke koffie, espresso van een sterk kaliber, en giet die langs de bol slagroomijs zodat het ijs als een eilandje in de koffie drijft. Dit vergt misschien even wat oefening en concentratie. Geen springende peuters om je heen!
Schaaf wat pure chocolade met een rasp over het ijs heen. En de rest? Die eet je gewoon erbij op. Niet als je de koekjes natuurlijk als tussendoortje neemt…Dan serveer je de koffie met een schaaltje Cantuccini’s of lange vingers om te dippen… Samen dippen met je peuter?

ijskoffie strand

Geschaafd koffie-ijs

Je hebt nodig:

– espresso of sterke koffie
– 1 ijsblokjes vorm

Zet een paar kopjes espresso, afhankelijk hoeveel ijsblokjes je wilt invriezen.
Verdeel de koffie over een ijsblokjes-vorm of zakje. Een zakje is handig, dan blijft de smaak uiteindelijk niet in de houder zitten.
Even invriezen, voordeel van kleine vormpjes is dat ze zo klaar zijn. Zo heb je eigen coffee ice cubes gemaakt. In je keukenmachine (of een sterke blender) crush je de blokjes en je geschaafde koffie-ijs is klaar om te serveren. Rietje erin en drinken maar!

Echt de easy variant die je bijna altijd en overal kunt maken! Uiteindelijk zou je hem zelfs zonder geschaafd ijs kunnen maken, dan is het ook een heerlijke variant als het van die dagen zijn dat de mussen dood van het dak vallen. De nodige cafeïne en de nodige koeling, samen.

geschaafd koffie ijs

Op de Sinner Sunday laten ze je deze recepten met de verwerkingsfoto’s zien. Ik wilde te snel klaar zijn om tijdens het proces de foto’s te maken ben ik bang… Ook kun je natuurlijk zeggen dat je er gewoon lekker op-uit-gaat om de heerlijkste ijskoffies te drinken. Maar net waar je zin in hebt. Komende periode ga ik met deze recepten ook weer aan de slag en zal ik ervan genieten in mijn nieuwe hangmat. Een foto zal zeker voorbij komen op Instagram

Heb jij nog andere heerlijke recepten of ideeën? Laten we elkaar inspireren en ze delen. Liefst inclusief foto’s, want daar ga je van watertanden…

Liefs,

Babette

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge